Assalamu’alaikum dan salam manis buat pembaca blog mama sekalian. Semoga anda sihat-sihat belaka tau. Kali ni entry mama nak sentuh sedikit berkaitan dengan tumit. Walaupun tumit ni terletak di bahagian paling bawah, tidak seharusnya kita mengabaikannya. Tumit ni penting tau tapi kalau tak dijaga dan diberi perhatian, ia mampu memberikan mudarat pada kita seperti tumit pecah dan merekah serta merasa sakit ketika berjalan. Lebih menyedihkan lagi pabila tumit didatangi bakteria yang menyebabkan kaki berbau.

Muka cantik tapi tumit kaki “berkerak”

Muka handsome tapi tumit kaki “retak seribu”

berbau plak tuh..

Jangan biarkan masalah tumit kaki pecah atau merekah berlarutan kerana rekahan atau pecah-pecah pada tumit akan merebak panjang dan menjadikan tumit anda berkematu. Makin lama dibiarkan, ia akan menimbulkan benjolan pada kaki dan mengakibatkan pergerakan anda tidak selesa.

Tumit merekah berpunca dari kulit yang terlampau kering. Akibat kurang lembapan pada kulit bahagian tumit kaki ini, ia akan membentuk garis halus yang panjang dan tekstur kulit lebih kasar dan tebal.

PUNCA LAIN TUMIT KAKI ANDA MEREKAH ANTARANYA:-

 • Berdiri terlalu lama
 • Memakai kasut yang tidak sesuai
 • OBESITI
 • Masalah kulit seperti psoriasis atau ekzema
 • Kelenjar peluh yang tidak aktif
 • Masalah kaki leper
 • Kencing manis
 • Memakai kasut yang terlalu ketat

 

RAWATAN TUMIT MEREKAH

Tumit merekah boleh dirawat dengan menggunakan Herbal Blend Cream dari Shaklee. Seandainya tumit merekah tidak dirawat lebih awal akan mendatangkan kesakitan di kala memijak, Vivix dari Shaklee dapat membantu mengurangkan kesakitan tumit tersebut. Untuk mendapatkan kesan optimum mencegah tumit merekah dan sakit, anda di galakkan untuk consume Vivix agar dapat memperbaiki sel-sel dalam tubuh badan kita dan juga Herbal Blend Cream bagi membantu untuk memberikan kesan lembapan pada tumit yang merekah itu.

Menariknya Herbal Blend Cream ini mempunyai pelbagai fungsi yang mana mama sendiri sentiasa bawa Herbal Blend Cream ini ke mana sahaja mama pergi baik di rumah mahupun di luar.

Dari segi penjagaan dalaman tubuh badan pula, anda boleh amalkan Vivix bagi memperbaiki sel-sel kulit dan kelembapan kulit.

Sebaik-baiknya mulakan rawatan tumit merekah ini sebaik garis halus pada tumit kelihatan kerana pada peringkat awal rekahan tersebut masih lembut dan masih halus. Sekiranya tumit merekah tidak dirawat dari awal, kulit pada tumit kaki akan menjadi tebal dan kasar disekelilingnya. Kulit tumit kaki yang rosak akan berwarna kekuningan atau lebih gelap. Kadangkala akan mengalami kegatalan dan sakit apabila berjalan. Tumit kaki yang berkematu mungkin boleh mengelupas dan menyebabkan luka. Apabila tumit mula luka dan berdarah, anda perlu merawat luka pada tumit tersebut terlebih dahulu sehingga sembuh.

STEP RAWATAN TUMIT MEREKAH

Step rawatan tumit merekah yang mama cadangkan ialah:-

 1. Tumbuk 3-4 biji Alfalfa Complex Shaklee menjadi serbuk. Kemudian bancuhkan dengan air hingga menjadi pes.
 2. Rendam kaki selama 5 minit dengan air suam yang diperah limau dan di campur dengan garam bukit bagi mematikan kuman dan bakteria yang bermaharajalela pada tumit kaki tu.
 3. Cuci kaki dengan air bersih. Waktu ni, kulit tumit kaki jadi lebih lembut. Scrub tumit kaki dengan Alfalfa Complex tadi. Gosok kuat sedikit di bahagian yang bermasalah. Gosok boleh menggunakan tangan atau menggunakan pumice stone.
 4. Cuci kaki dengan air bersih. Kemudian lapkan dengan tuala kering.
 5. Sapukan Herbal Blend Cream pada kaki dengan rata terutama pada bahagian tumit yang merekah.
 6. Pakai stokin dari jenis kain kapas ketika bekerja
 7. Pakai selipar rumah ketika berada di rumah.

Ulang semula semua step di atas 2 kali seminggu. In sha Allah tumit merekah akan beransur sembuh. TAPI jangan sesekali menggunting kulit tumit yang merekah dan mengelupas tu ye kerana ia akan memdedahkan kaki kepada jangkitan kuman.

Vivix tu time bila pulak nak makannya mama ooi? Vivix tu boleh di ambil pada waktu pagi. Jadual pemakanan akan dijelaskan dengan terperinci setelah pembelian di buat dengan mama.

Setakat ni je dulu entry mama kali ni. Bertemu lagi di entry yang akan datang.

 

Nak order Alfalfa Complex,Herbal Blend dan Vivix, hubungi mama laju-laju:

Salam Sayang dari Mama
Shida Gojes Spa by Shida

TWB Certified Beautician

The Walking Beauty Project

Email: norarsida@yahoo.com

Whatsapp: http://twbspa.wasap.my/