TULANG SIHAT DENGAN OSTEMATRIX SHAKLEE

Assalamu’alaikum dan salam manis penuh lemak buat pengunjung blog mama yang setia. Semoga anda sentiasa dalam keadaan sihat. Kali ni entry mama berkisarkan kalsium.

Ostematrix-Shaklee-mamagojes

Apabila bicara tengtang CINTA HATI, eh eh tentang kepentingan kalsium, kebanyakan daripada kita sering kali merujuk zat itu hanya untuk kanak-kanak sebagai sumber tumbesaran tulang. Bagi orang tua pula, ia penting bagi mengelakkan pereputan tulang. Jarang sekali orang muda atau yang berada di usia pertengahan mengambil berat mengenai pengambilan kalsium dalam struktur diet harian mereka.

Selain kalsium diperlukan golongan dewasa yang aktif, tahukah anda bahawa kalsium adalah zat yang amat penting bagi ibu-ibu hamil? Kekurangan pengambilan kalsium atau kealpaan dalam memberi tumpuan terhadap zat kalsium sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi semasa “push” saat-saat melahirkan anak. Lebih buruk, kesannya berterusan sehingga usia tua.

 

KEBAIKAN OSTEMATRIX SHAKLEE

Menguatkan Tulang – Kalsium menguatkan tulang belakang dan memastikan bentuk yang betul kepada badan selain daripada mengurangkan risiko sakit belakang. Especially dulu mama ambil suntikan epidural semasa melahirkan anak. Yang pernah mengambil suntikan epidural ini akan merasa perubahannya & kesakitannya.

Mencegah Obesiti – Kalsium dapat membantu dalam mengekalkan berat badan optimum. Jadi pastikan anda mengambil jumlah kalsium yang betul, supaya obes tidak terjadi.

Melindungi Otot Jantung – Kalsium melindungi otot jantung anda dan membantu otot jantung untuk melakukan penguncupan dan pengembangan betul. Kalsium juga membantu sistem saraf untuk mengekalkan tekanan di dalam arteri anda.

Mengelakkan Kanser Kolon – Kalsium yang mencukupi mampu mengurangkan risiko keseluruhan kanser kolon dan mengelak pertumbuhan polip yang boleh membawa kepada kanser. Suplemen kalsium dapat mengurangkan risiko adenomas, juga dikenali sebagai tumor nonmalignant di dalam kolon. Ini sebenarnya adalah pelopor kepada kanser kolon, namun ia masih tidak diketahui jika pengambilan kalsium mengurangkan risiko kanser sepenuhnya.

Mencegah Blues Pra-haid – Jumlah kalsium yang mencukupi mengurangkan gejala-gejala sindrom pra-haid seperti pening kepala, perubahan mood, tekanan darah tinggi dan sebagainya. Tahap kalsium yang rendah mungkin mencetuskan pengeluaran hormon yang menyebabkan hilang mood termasuk cepat marah dan kemurungan. Based on pengalaman mama suatu ketika dahulu, cepat marah tu memang kekadang takleh nak control TAPI KINI TIDAK LAGI. Alhamdulillah.

Mencegah Batu Karang – Batu karang sebenarnya deposit terhablur kalsium dan lain  lain mineral dalam saluran kencing manusia. Bentuk yang paling umum batu karang ialah batu-batu oxalate. Faktor-faktor lain seperti penggunaan oxalate tinggi daripada sayur-sayuran berdaun seperti kale dan bayam, kekurangan minum air boleh menjadi punca besar untuk batu karang.

Memastikan Tahap pH Alkali Yang Sihat – Makanan ringan, gula yang berlebihan dan barangan di dalam tin menyumbang pembentukan asid dalam badan, yang boleh menimbulkan pelbagai penyakit seperti kanser, batu karang dan darah tinggi. Kalsium membantu untuk mengekalkan tahap pH yang sihat, seterusnya meningkatkan kecergasan dan kesihatan secara keseluruhan.

Kawalan Tekanan Darah – Beberapa penyelidikan mengisytiharkan bahawa diet vegetarian dengan jumlah yang tinggi dengan kalsium, magnesium dan kalium dan serat akan mengurangkan tekanan darah.

Mengekalkan Gigi dan Gusi yang sihat – Kalsium melindungi gigi anda dengan menjaga tulang rahang yang kuat dan kukuh sepanjang kehidupan anda, yang seterusnya memastikan gigi kuat di mana bakteria tidak boleh berkembang. Oleh itu, sebelum gigi dan gusi anda mula memberi masalah, amalkan diet yang kaya kalsium dengan teratur. Pengambilan kalsium seharusnya tinggi terutama dari usia muda, jadi anak anda secara semulajadi membesar gigi dan tulang yang kuat.

Membantu Pengangkutan Nutrien – Kalsium membantu nutrien bergerak mudah melintasi membran sel.

 

Secara ringkasnya, setiap pergerakan tubuh badan kita ni memerlukan kalsium. Sapa kata kalsium tak penting untuk orang dewasa? Siapa kata pengambilan susu dan keju mampu bekalkan kalsium yang cukup untuk tubuh badan kita?

Mama akui mama sangat memerlukan kalsium dari OsteMatrix Shaklee ni sebab mama kene sentiasa senyum apabila membuat servis Spa. Senyum pun pakai kalsium tau!. So, sape yang sentiasa nak senyum, nak jaga otot, nak jaga tulang cepat hubungi mama ye. Alah klik je link wasap kat bawah tu, tak perlu susah-susah nak save no mama dulu then baru wasap. Cepat order tau.

*Produk OsteMatrix Shaklee ini bukanlah bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.*

 

Salam Sayang dari Mama

Shida Gojes Spa by Shida

TWB Certified Beautician

The Walking Beauty Project

Shaklee Independent Distributor

ID: 1282548

FB: https://www.facebook.com/shida.unni

Email: norarsida@yahoo.com

Whatsapp: http://shidal2b.wasap.my/60143237990